espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνεται στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Υπουργείου Οικονομίας. Στο Δελτίο τονίζεται συγκεκριμένα:

«Η ελληνική οικονοµία κατέγραψε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης (1,4%) το 2017 -τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας- αφήνοντας οριστικά πίσω το υφεσιακό παρελθόν της. Όμως, τη δυναμική στην ανάκαµψη την προσδίδει τόσο ο ρυθμός όσο -κατά προτεραιότητα μάλιστα- η ποιότητα και βιωσιμότητά της, δηλαδή η προοπτική της. Και η ανάκαµψη του 2017 βασίστηκε αποκλειστικά στην αύξηση του όγκου των παραγωγικών επενδύσεων (9,6%), των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών (6,7%) και της απασχόλησης (2%) που αποτελούν και τις τρεις βασικές συνιστώσες της κυβερνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την αναμόρφωση του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας σε εξωστρεφή βάση και µε κοινωνική συμμετοχή και συνοχή».

Ως εκ τούτου αναφέρεται πως δεν υπήρξε μόνο εδραίωση της ανάκαµψης το 2017, αλλά και δυναμική ανέλιξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, µε κορύφωση της ανάκαµψης το δ’ τρίμηνο χάρις στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την απασχόληση.

Σε ότι αφορά στο 2018 εκτιμάται πως «ακριβώς επειδή η ανάκαµψη της οικονοµίας το 2017 βασίστηκε σε υγιείς δυνάµεις, αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη μεγέθυνση το 2018 (2,3%)». Και υπογραμμίζεται: «Η εκτίμηση αυτή, η οποία είναι συμβατή µε τις επίσημες προβλέψεις (κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών), βασίζεται επίσης στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, την επιτάχυνση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των μεταρρυθμίσεων, την πίστη για την ολοκλήρωση του Προγράμματος, καθώς και στην έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν ως συνέπεια την σαφή βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος».

Αναλυτικότερα αναφορικά με τις ευοίωνες προοπτικές για το 2018, καταγράφονται οι εξής οικονομικές εξελίξεις:

  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 18,5% σε ετήσια βάση και κατά 19,3% χωρίς τα πετρελαιοειδή όταν τον Ιανουάριο του 2017 και 2016 η αύξηση ήταν 7,3% και -4,3% αντίστοιχα.
  • Η πιστωτική επέκταση προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε 0,6% τον Ιανουάριο έναντι μείωσης κατά -0,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
  • Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018 οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν συνολικά 41,6% ετησίως έναντι 16,8% το αντίστοιχο δίμηνο του 2017.
  • Το ΠΔΕ αυξήθηκε ετησίως κατά 209% τον Ιανουάριο και 27% τον Φεβρουάριο του 2018, έναντι -80% και -34% αντίστοιχα το 2017.
  • Από το 2007 έως και το 2016 ο αριθμός των χρεοκοπιών στην Ελλάδα σταθερά αυξανόταν, αντίθετα µε το 2017 όταν μειώθηκε (-8%) και το 2018 που προβλέπεται να μειωθεί ακόμη ταχύτερα (-12%) σύμφωνα µε οικονομική έρευνα της Atradius, Μάρτιος 2018
  • Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων μισθωτής εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) του διμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 είναι θετικό κατά 86 θέσεις εργασίας, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν αρνητικό κατά 4.879 θέσεις εργασίας.
  • Το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) μειώθηκε το α’ δίμηνο 2018 στο ποσό των 16,6 δις ευρώ, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
  • Τέλος, το δημοσιονομικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο 2018 ήταν θετικό και διπλάσιο του αντίστοιχου του 2017, ενώ τo spread των 10ετών ομολόγων ήταν 332 μονάδες βάσης (µ.β.) έναντι 679 µ.β. τον Ιανουάριο 2017 και 414 µ.β. τον Δεκέμβριο 2017.

«Με τις επισημάνσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται ο εξωραϊσμός της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού μετά από 8 χρόνια ύφεσης και κρίσης. Στόχος, ωστόσο, είναι η χωρίς εφησυχασμούς ανάδειξη των σημαντικών βημάτων προόδου που έχουν συντελεστεί σε µία σειρά μέτωπα στη διάρκεια της τρέχουσας διακυβέρνησης και τα οποία αποτελούν ζωντανή πηγή αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον», υπογραμμίζεται.

Σε ότι αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος καταγράφεται το εξής: Ήδη, µε τη λήξη του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο και λόγω των περισσότερων βαθμών ελευθερίας που θα έχουμε, σχεδιάζεται η εντός του 2018 σταδιακή άρση των αδικιών, η ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης, ενώ εξετάζεται η ένταξη της αύξησης του κατώτατου μισθού στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί».

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας υπογραμμίζεται πως «η μεταρρύθμιση παγιώνει τα υπάρχοντα επιδόματα για το «ένα παιδί» και τη «μεγάλη οικογένεια» σε ένα ενοποιημένο επίδομα για το παιδί, το οποίο βελτιώνεται µε όρους επάρκειας, στόχευσης και ισότητας». Τονίζεται, δε πως «η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη µέλη µε τα χαμηλότερα επίπεδα των δαπανών κοινωνικής προστασίας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) προς τις οικογένειες και τα παιδιά. Χάρη στο σχεδιασμό του νέου επιδόματος, οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσθετους πόρους θα ωφελήσουν τα χαμηλότερα εισοδήματα».

Από το Γραφείο Τύπου 

ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στη 10η Υπουργική Διάσκεψη για το Εμπόριο των χωρών της Ένωσης για τη Μεσόγειο στις Βρυξέλλες

10th Union for the Mediterranean Trade Ministerial conferenceΠραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, η 10η Υπουργική Διάσκεψη για το Εμπόριο των χωρών της Ένωσης για τη Μεσόγειο (10thUnionfortheMediterraneanTradeMinisterialConference), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 43 κράτη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης μετά από 8 χρόνια είχε ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διάλογος και η ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των μεγάλων και εν πολλοίς κοινών προκλήσεων. Στόχος της Υπουργικής Διάσκεψης ήταν να τεθεί ένα ισχυρότερο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας για απτές πρωτοβουλίες και έργα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

Ο κ. Ξανθάκος επισήμανε την ανάγκη διεξαγωγής της εν λόγω συνάντησης σε τακτική βάση και τόνισε ότι οι κοινές προκλήσεις της περιοχής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη επέκτασης του διαλόγου και σε άλλα πεδία πέραν των δασμών, όπως τα μη δασμολογικά εμπόδια, η διευκόλυνση επενδύσεων και οι υπηρεσίες. Εν συνεχεία, αναφερόμενος στα εμπόδια στο εμπόριο που θέτουν χώρες της Νοτίου Μεσογείου, σημείωσε την ανησυχία για την αύξηση της τάσης προστατευτισμού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η λύση στις δεδομένες προκλήσεις θα πρέπει να αναζητείται συλλογικά και στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμφωνιών.Cecilia Malmström Ilias Xanthakos

Συμφωνήθηκαν δύο σχέδια δράσης ειδικότερα, για την καταπολέμηση της πειρατείας και της παραποίησης, καθώς και για την τομεακή συνεργασία μεταξύ άλλων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η απλοποίηση των κανόνων καταγωγής για τα εξαγόμενα αγαθά μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να είναι πιο εύχρηστοι και αξιοποιήσιμοι για τις επιχειρήσεις , καθώς και η δημιουργία περιφερειακής ομάδας εργασίας για την υγειονομική και φυτοϋγειονομική συνεργασία. Ιδιαίτερης σημασίας για τις ΜμΕ, που επιθυμούν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το νέο Euromed Trade Helpdesk, το οποίο παρέχει ενημερωμένες και δωρεάν πληροφορίες (δασμοί, διαδικασίες κ.λπ.) για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, οι υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2019, δεσμευόμενοι ότι η τεχνική εργασία θα συνεχιστεί για την εμβάθυνση της συνεργασίας στα προαναφερθέντα πεδία.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

ypourgos rosos yp georgiasΣυνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Levin είχε σήμερα, Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Andrey Maslov, ενώ στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσίασε την υποψηφιότητα της πόλης του Εκατερίνμπουργκ για τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης EXPO 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια και η πορεία ανάκαμψης προσφέρουν σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στοχεύει να λειτουργήσει ως Υπουργείο «προσέλκυσης και κινητοποίησης επενδύσεων». Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη δρομολογούνται τα απαραίτητα μέτρα που θα διευκολύνουν τη διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Δραγασάκης πρότεινε να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των οικονομικών φορέων των δύο χωρών, ζητώντας από τον κ. Levin να μεταφέρει το μήνυμα αυτό προς τη ρωσική πολιτική ηγεσία, αλλά και ιδιωτικούς φορείς.

Από το Γραφείο Τύπου

Δήλωση του Γ. Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή (15η Μαρτίου)

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ,  Αθήνα,   /3/2018.                                    

«Οι καταναλωτές ως ενεργοί πολίτες»

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας καταναλωτή (15η Μαρτίου) ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο καταναλωτής δεν είναι μόνο ένα υποκείμενο δικαιωμάτων, ούτε απλά ένα πρόσωπο που χρήζει προστασίας. Είναι πάνω απ’ όλα ένας ενεργός πολίτης, ο οποίος διεκδικεί τα δικαιώματά του και δρα με κοινωνική συνείδηση. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να ενισχύσει αυτές της ιδιότητες σε τρία πεδία παρέμβασης:

Πρώτον, σε θέματα ενημέρωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ολοκλήρωσε πρόσφατα (ΦΕΚ Β΄40/2018) την κωδικοποίηση του ν. 2251/1994, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να αποσαφηνιστούν τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Δεύτερον, στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Κατά το έτος 2017 η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε συνολικά 26 χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 269.000 ευρώ και έγιναν 3 συστάσεις για συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Αντίστοιχη ενεργοποίηση παρατηρήθηκε και σε περιπτώσεις παραβίασης αγορανομικών κανόνων (επιβολή προστίμων ύψους 747.000), αλλά και για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, με το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο να διενεργεί πάνω από 6.000 ελέγχους μέσα σε δύο χρόνια.

Τρίτον, στην ενεργοποίηση του καταναλωτικού κινήματος. Η ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, καθώς και η θεσμική συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων στη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, αποτελούν δύο μόνο παραδείγματα αυτής της προσπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, η 15η Μαρτίου δεν ανήκει μόνο στους καταναλωτές. Στον συγκεκριμένο εορτασμό συμμετέχει σύσσωμη η υγιής επιχειρηματικότητα, που αναγνωρίζει ότι η διάχυση της πληροφορίας στην ψηφιακή εποχή έχει αναδείξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε βασικό στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Συμμετέχουν επίσης τα αρμόδια όργανα της χώρας, προεξάρχοντος του Συνηγόρου του Καταναλωτή, με σημαντικό έργο στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Και φυσικά συμμετέχουν οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, οι οποίοι υποστηρίζουν καθημερινά τους πολίτες στην τηλεφωνική γραμμή καταναλωτή (1520), σε αγορανομικούς ελέγχους και σε κάθε δράση η οποία αναδεικνύει τον κοινωνικά πολυσήμαντο ρόλο των καταναλωτών».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας: «Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για την βιομηχανία»

 

ΧΑΡΙΤΣΗΣ COMPET 1

 

 

 

 

«Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για την βιομηχανία»

«Θωρακίζουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία από πρακτικές  προστατευτισμού τρίτων χωρών»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας, τα επόμενα βήματα για την Ενιαία Αγορά, καθώς και το θέμα της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε την ανάγκη συντονισμού της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της Ε.Ε. με την προετοιμασία του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τονίζοντας ότι οι πολιτικές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για την διεύρυνση και εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, πρέπει να συμβαδίζουν με την ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής. Σημείωσε ότι «η ενίσχυση της βιομηχανίας μέσα από στοχευμένες και κοστολογημένες πολιτικές είναι στρατηγική προτεραιότητα και του δικού μας Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που διαμορφώνουμε αυτή την περίοδο», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης των πολιτικών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να βλάψει σοβαρά την ευρωπαϊκή βιομηχανία». Υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. οφείλει να διαμορφώσει εγκαίρως κοινή πολιτική για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από πρακτικές προστατευτισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού τρίτων χωρών. Ως ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή και την ελληνική βιομηχανία από τέτοιες πρακτικές».

O Αλέξης Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η βιομηχανία τομέα προτεραιότητας στην κατανομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου:

«Πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που ενσωματώνουν καινοτομία, ενισχύουν την εξωστρέφεια και συντείνουν στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους – συμπεριλαμβανομένων και των πιο παραδοσιακών».

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως σημαντική πρόκληση για την επιτυχία της νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής:

«Θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΜμΕ, ιδίως σε τομείς που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες, τόσο μεσοπρόθεσμα, στην ενσωμάτωσή τους στην ψηφιακή εποχή και την ενίσχυση του καινοτομικού τους δυναμικού, όσο και μακροπρόθεσμα, στην αύξηση της παρουσίας τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από στοχευμένα εργαλεία για τη χρηματοδότησή τους και ένα θεσμικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ τους, με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας».

Από το Γραφείο Τύπου

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλία Ξανθάκου, στην άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου στη Σόφια

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, συμμετείχε στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί των κρατών-μελών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε μια πλούσια ημερήσια διάταξη θεμάτων διεθνούς εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτεταμένη συζήτηση εξελίχθηκε σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο κ. Ξανθάκος επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης του κεντρικού ρόλου του Οργανισμού ως του θεσμού που διασφαλίζει το ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο και ότι, προκειμένου να ξεπεραστεί το σημερινό τέλμα, απαιτείται η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και η επίτευξη νέας δυναμικής μεταξύ όσων εκ των μελών ενδιαφέρονται θετικά για τον ΠΟΕ. Διατύπωσε την άποψη ότι, σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ΠΟΕ, θα πρέπει να ακολουθείται ανά περίπτωση λήψη απόφασης, σταθμίζοντας διάφορες μεταβλητές, όπως είναι τα συμφέροντα των κ-μ της ΕΕ, η δυνατότητα λήψης πολυμερούς απόφασης και η ανταπόκριση από άλλα μέλη ΠΟΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι συζητήσεις για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Μεξικό και με τη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη). Ο κ. Ξανθάκος σημείωσε ότι, για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες από αυτές τις συμφωνίες, απαιτείται να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στην πρόσβαση στην αγορά, κυρίως για τα επεξεργασμένα αγροτικά αγαθά, καθώς και πλήρης προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επίσης, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η επίτευξη διασφαλίσεων για την προστασία των ευρωπαϊκών αγροτικών αγαθών από εισαγωγές ομοειδών προϊόντων. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία να αρθούν οι περιορισμοί στα λιμάνια των χωρών Mercosur και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά, ώστε να επωφεληθεί η ποντοπόρος ναυτιλία από τη συμφωνία.

Η Επίτροπος Εμπορίου, κα. Μάλμστρομ, ενημέρωσε τα κ-μ για τις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα των ΗΠΑ για το αλουμίνιο και τον χάλυβα, διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην πληγεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των προβλέψεων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Βουλγαρική Προεδρία στους Υπουργούς, συζητήθηκε η πρόταση για Διεθνές Επενδυτικό Δικαστήριο, το οποίο αποσκοπεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή - Κράτους με ένα πιο διαφανές σύστημα, καθώς και η πρόταση για έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τρίτων χωρών στην ΕΕ.

Από το Γραφείο Τύπου

67 εκατ. ευρώ στην Θεσσαλία για αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 67 εκατ. ευρώ, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την περιοχή, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τα έργα αφορούν κυρίως, την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και επισκευές του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου που υπέστη σημαντικές ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, δήλωσε:

«Δεσμεύσαμε έγκαιρα τους απαραίτητους πόρους ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις πληγείσες περιοχές το ταχύτερο δυνατόν και πριν από την έναρξη των εργασιών της νέας αγροτικής περιόδου».

Ο κ. Χαρίτσης ενέκρινε την ένταξη των συγκεκριμένων έργων στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ 2018, στο ειδικό πρόγραμμα φυσικών καταστροφών, ύστερα από συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ο οποίος υπέβαλε τη σχετική πρόταση.  

Από το Γραφείο Τύπου

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου κατά την έναρξη του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κύριε Περιφερειάρχη, κκ. Δήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι,

Έχω την τιμή μαζί με τον Περιφερειάρχη

κ. Τατούλη να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που αφορά ειδικά την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, για να επεξεργαστούμε, να εξειδικεύσουμε και να εμπλουτίσουμε την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 για την οικονομία, και να συζητήσουμε με πιόν τρόπο θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας μεταμνημονιακής εποχής.

Να συζητήσουμε, αλλά κυρίως να ακούσουμε τις απόψεις και προτάσεις των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματικών φορέων και των τοπικών αρχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το 2018 είναι το πλέον κρίσιμο έτος για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.

Εργαζόμαστε ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε το 2017 να δυναμώσει αγκαλιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Υλοποιούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια αποκτώντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Διαπραγματευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την ελάφρυνση του χρέους που θα δώσει μία πρόσθετη ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και,

Τέλος, σε μία περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής, περιφερειακών συγκρούσεων και όξυνσης των εθνικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων διεθνώς, αγωνιζόμαστε να κλείσουμε τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα με τους γείτονές μας με πνεύμα Ευρωπαϊκό, συνεργατικό και εποικοδομητικό για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ανάπτυξη όλων των Βαλκανίων.

Δεν είναι εύκολο να τα πετύχουμε όλα αυτά μαζί και άμεσα, όπως δεν είναι εύκολο μία τσακισμένη από την υπερχρέωση, και γονατισμένη από τη συνεχή λιτότητα και την οκταετή ύφεση οικονομία, να ανακάμψει τάχιστα και με δυναμικούς ρυθμούς.

Ένας δρομέας που έπεσε καταγής δεν μπορεί να τρέξει κούρσα 100 μέτρων.

Και δεν μπορεί να είναι αυτός ο στόχος του.

Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό που συμβατικά λέμε «επιστροφή στην κανονικότητα» και σε «γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης».

Κι εξηγούμαι αμέσως γιατί συχνά χρησιμοποιούμε την ίδια γλώσσα εννοώντας διαφορετικά πράγματα.

Ασφαλώς είναι καλύτερη μία αύξηση του ΑΕΠ 3% από μία αύξηση 1,6% ή 1,8%.

Αρκεί να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις ώστε να μην αποτελέσει απλό πυροτέχνημα.

Το ζητούμενο δεν είναι να ανακάμψει με κάθε μέσο το ήδη υφιστάμενο παραγωγικό σύστημα, δηλαδή η παλιά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και παρασιτική οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση με δανεικά και στο πελατειακό σύστημα.

Το ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε μία νέα ανοιχτή οικονομία βασισμένη στη γνώση και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων της, στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή της οργάνωση, ικανή να παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, να δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να διαθέτει επιχειρήσεις ενταγμένες σε διεθνείς αλυσίδες αξίας που να αντέχουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι η όποια ανάκαμψη να αφορά την νέα οικονομία και να έρχεται σαν αποτέλεσμα αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας.

Τότε μόνον η ανάκαμψη θα συνιστά ανάπτυξη της οικονομίας.

Αλλά για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη η ανάπτυξη της νέας αυτής οικονομίας χρειάζεται να είναι και δίκαιη, να αποφύγει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, να μην δημιουργεί δηλαδή και αυξάνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, όπως το έκανε η παλιά υπερχρεωμένη και στρεβλή οικονομία των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών.

Να μην σχεδιάζει από την καρέκλα, σε κλειστά γραφεία, λογαριάζοντας, όπως θα λέγαμε, χωρίς τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια την οργανωμένη κοινωνία, τις τοπικές κοινότητες και παραγωγικούς φορείς.

Για όλους αυτούς τους λόγους σήμερα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εξόδου από την κρίση και καλούμαστε να σχεδιάσουμε μαζί σας την ανάπτυξη της νέας οικονομίας της Πελοποννήσου, εξειδικεύοντας μία Στρατηγική η οποία στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης μέσω πολιτικών τόνωσης της μικρομεσαίας κυρίως επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, των επιχειρηματικών συνεργασιών, των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της κοινωνικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των ανέργων για την επαγγελματική τους επανένταξη στην οικονομική δραστηριότητα.

Η στροφή από την κατανάλωση στις επενδύσεις, από τις υπηρεσίες στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, από την παραγωγή μη εμπορεύσιμων αγαθών στα εμπορεύσιμα, από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε συστάδες επιχειρήσεων, συνεταιρισμούς και μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη, ικανά να ικανοποιήσουν την εξωτερική ζήτηση.

Η ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς, και τελικά ο ευρύτερος μετασχηματισμός των παραγωγικών δομών της οικονομίας βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια κι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμη μακρύς.

Η νηπιακή ηλικία της νέας οικονομίας είναι ένας βασικός διαρθρωτικός παράγοντας που εξηγεί γιατί η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορούσε και δεν μπορεί να είναι εκρηκτική όπως ορισμένοι επικριτές ονειρεύονται.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί και πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό της. Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ.

Γιατί ο διάλογος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.

Πρόκειται για έναν διάλογο άμεσο, ο οποίος «συμφιλιώνει» την ανάγκη για έναν αποτελεσματικό αναπτυξιακό σχεδιασμό σε σχέση με τη βασική αντίληψη της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή, δημοκρατία και εξάντληση όλων των δυνατών των συνθέσεων. Οι λύσεις πρέπει να προέρχονται μέσα από την κατάθεση των επιμέρους προβλημάτων, από τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς.

Αυτό νομίζω πως είναι και το βαθύτερο νόημα ενός δημοκρατικού διαλόγου.

Γιατί εσείς είστε οι φορείς μιας μοναδικής γνώσης για τον τόπο σας, την οποία χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε στη βάση πραγματικών δεδομένων.

Σήμερα και αύριο θα παρουσιάσουμε πολλές από τις γενικότερες, αλλά και τις ειδικότερες παρεμβάσεις μας που σας αφορούν.

Κυρίως όμως, θα σας ακούσουμε.

Με αυτά τα συνέδρια θέλουμε να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα για τον αναπτυξιακό πλούτο που βρίσκεται διασπαρμένος σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεκμετάλλευτος.

Για να μπορέσουμε, στη συνέχεια, να ενσωματώσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου σε μία συνεκτική πολιτική οικονομικής ανασυγκρότησης με αμφίδρομα, αλλά και πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά.

Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής και παραγωγικής στρατηγικής που να απαντά στη βία της φτωχοποίησης, της λιτότητας και της οικονομικής ύφεσης με μια δυναμική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής αξιοσημείωτες επιδόσεις:

Μόλις πέρασε η πρώτη χρονιά στην Ελλάδα μετά από δέκα περίπου χρόνια που έχουμε ανάπτυξη και για τα τέσσερα τρίμηνα.

Έχουμε σχεδόν μηδενίσει το δημόσιο και εξωτερικό έλλειμμα σαν ποσοστό στο ΑΕΠ, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά με όρους προσαρμογής της οικονομίας.

Έχει καταγραφεί ρεκόρ εξαγωγών που θα πλησιάσει τα 60 δισ. ευρώ.

Επίσης έχουμε ρεκόρ 11ετίας των άμεσων ξένων επενδύσεων της τάξης που αγγιζουν τα 4 δις όπως επίσης ρεκόρ δεκαετίας στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και των λιανικών πωλήσεων, ενώ ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης βρίσκεται σε προ κρίσης επίπεδα με δημιουργία 300.000 καθαρών θέσεων εργασίας τη τελευταία τριετία.

Ακόμη, ο προηγούμενος χρόνος έκλεισε με το spread στα 10ετή κρατικά ομόλογα να φτάνει στα επίπεδα του 2008 και έχουν ήδη γίνει δύο πολύ επιτυχημένες έξοδοι των αγορών.

Όλα αυτά τα επισημαίνω χωρίς να προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία μετά από μια σκληρή εποπτεία 8 ετών.

Όμως, είναι αποτελέσματα μιας επίπονης εργασίας για θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως πχ στον τομέα της ανάπτυξης με:

1. Την εισαγωγή καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων υπέρ κυρίως των ΜμΕ και των Περιφερειών της χώρας.

2. Την απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης αδειών μέσω του νόμου 4442/2016 που θα ενσωματώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2018 τους περισσότερους οικονομικούς τομείς (εφοδιαστική, τουρισμό, περιβαλλοντικές βιομηχανίες κα).

Ως σήμερα, έχουν εγγραφεί πάνω από 20.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος αδειοδότησης (από 6/2017).

3. Την περαιτέρω αναθεώρηση του νομικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων με την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή περαιτέρω επενδυτικών κινήτρων.

4. Την οργάνωση της εξωστρέφειας του Υπουργείου μέσω του Enterprise Greece στη κατεύθυνση της ενεργούς αναζήτησης επενδύσεων.

5. Την θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ιδιωτικών χρεών και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ήδη συμπληρώσει 6 μήνες λειτουργίας με 20.000 ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη εκκινήσει τη διαδικασία και 600 που έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση.

6. Τη διευκόλυνση των οφειλετών με τις 120 δόσεις, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, παράλληλα με αλλαγές που θα γίνουν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ώστε να αποτρέπεται η κατάχρηση των διατάξεών του από στρατηγικούς κακοπληρωτές σε βάρος των πραγματικά αδύναμων.

7. Το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα καταθέσουμε σύντομα ώστε η ίδρυση της να επιτευχθει μεχρι τον Ιούνιο του 2018.

8. Τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα διαμορφώνει το προφίλ «καλοπληρωτή» ή «κακοπληρωτή» για όλους τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και το οποίο θα αξιοποιείται σε κάθε επικείμενη σύμβαση για δάνεια, προμήθειες κ.α.

Ένα είδος Λευκού Τειρεσία, δηλαδή, που θα ευνοεί με καλύτερους όρους συμβάσεων τους καλοπληρωτές και του οποίου το νομοσχέδιο θα μπει σύντομα σε διαβούλευση.

9. Τον νέο νόμο για το καθεστώς λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιριών που αλλάζει μετά από 100 χρόνια, ενισχύοντας τα δικαιώματα των μικρομετόχων, απλοποιώντας τις διαδικασίες για εκκαθάριση και καλύπτοντας τα νομικά κενά για μεταφορά έδρας εκτός ΕΕ.

Ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουμε και στον χώρο της Υγείας με την καθολική και ισότιμη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την προτεραιότητα στο ΕΣΥ, την ηθικοποίηση και θεσμική εξυγίανση στο Σύστημα Υγείας και τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως επίσης στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία, την ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας και της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας.

Στην αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, τη διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος, την κεντρικοποίηση των προμηθειών, την επιστημονική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, και την έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών.

Αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις προωθούνται και στον τομέα της Παιδείας όπου αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της Παιδείας συνολικά στο 2,8% του ΑΕΠ.

Συγκροτούμε δομές που θα βοηθούν ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, και σταματάμε τη φάμπρικα των υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, όπως επί πλέον θεσμοθετούμε 1000 βιβλιοθήκες στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για έρευνα στο 1% του ΑΕΠ.

Επίσης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυοφορούνται πολλές θεσμικές αλλαγές με κυριότερη την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά, το 2018, ο Κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, περίπου κατά 5%.

Ειδικά για τις Περιφέρειες, η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 9%.

Στον τομέα της χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης για βασικά έργα υποδομής, καθώς και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.

Ενισχύσαμε εκτάκτως, με 20 εκατ. ευρώ 85 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους το 2017, κάτι που θα επαναλάβουμε το 2018.

Επίσης, το 2017 τριπλασιάσαμε τους πόρους για τις ενισχύσεις μικρών έργων αποκατάστασης δικτύων ύδρευσης για την αποφυγή φαινομένων λειψυδρίας και υποδομών από θεομηνίες, ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ.

Η Πελοπόννησος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιφέρειας όπου οι μεγάλες δυνατότητες υπερβαίνουν τα μεγάλα προβλήματα.

Κατατάσσεται ως περιφέρεια στην 7η θέση, δηλαδή στο μέσο της εθνικής κλίμακας από πλευράς κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Είναι μια περιοχή την οποία η οικονομική κρίση έπληξε λιγότερο από τον μέσο όρο της χώρας, καθώς την περίοδο 2008-2015 η προστιθέμενη αξία της μειώθηκε κατά -23% έναντι -27% πανελλαδικά.

Έχει επίσης συγκριτικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας 15,9% έναντι 20,2% στο σύνολο της επικράτειας, ποσοστό που είναι το τέταρτο χαμηλότερο στη χώρα, αφού μεταξύ δ’ τριμήνου 2014 και γ’ τριμήνου 2017 πέτυχε να μειώσει την ανεργία κατά 7,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι 5,9 αντίστοιχα στη χώρα συνολικά.

Μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση της περιόδου 2008-2015, επέδειξαν οι παραγωγικοί τομείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού η μεν βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε αισθητά λιγότερο από αυτή της χώρας συνολικά

(-16%), ενώ η γεωργική παραγωγή αυξήθηκε 1% έναντι -3% κάμψης στο σύνολο της επικράτειας.

Συγκριτικά καλύτερες του εθνικού μέσου όρου, ήταν στο ίδιο διάστημα οι επιδόσεις των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, το δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Νοέμβριο, ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυξήθηκε 38% έναντι μόλις 15% στη χώρα συνολικά.

Οι αντιστάσεις αυτές της Πελοποννήσου στην κρίση, μαρτυρούν συγχρόνως τις μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια που έχει η Περιφέρεια, για μία δυναμική ανάπτυξη, αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Γιατί, είναι ένας πλούσιος τόπος, με μια μοναδική πολυμορφία και σημαντικές προοπτικές.

Σήμερα, οι γνώμες, όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλονται, συγκλίνουν στο ότι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες στην περιοχή μπορεί να είναι:

Η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η έρευνα, συσχετιζόμενη με την παραγωγική βάση.

Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με σύνδεση στη μεταποίηση και οργανωμένη διάθεση των αγροτοβιομηχανικών προϊόντων και με την τόνωση της εξωστρέφειας.

Επι πλέον, με την αξιοποίηση και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων και ιστορίας, την βελτίωση του περιφερειακού και τοπικού δικτύου με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την καλύτερη αξιοποίηση των αεροδρομίων για την προσέλκυση επενδύσεων στο τουριστικό τομέα.

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων που θα υπηρετήσουν τους στόχους της Περιφέρειας, η Πολιτεία θα συμβάλλει με μία σειρά από χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία όπως ήδη το πράττει ως τώρα.

Όμως για να είναι αποτελεσματική η συνδρομή αυτή θα χρειασθεί ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και δήμων.

Η Ελλάδα σήμερα ανοίγει τα φτερά της για τη μεταμνημονιακή εποχή και είναι έτοιμη για ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα προς τα εμπρός.

Κινούμενη πάντα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οικονομικής και δημοκρατικής, οικοδομεί ένα νέο εξωστρεφές, παραγωγικό πρότυπο που είναι φιλικότερο μεν προς την επιχειρηματική και επενδυτική δράση, αλλά και ικανό συγχρόνως να αποδώσει τα οφέλη του σε όλη την κοινωνία, διαφυλάσσοντας την συνοχή της και το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης.

Η μεταμνημονιακή εποχή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργικής συμμετοχής απ’ όλους μας ανεξαρτήτως πολιτικών χρωματισμών και κομματικών προτιμήσεων.

Απαιτεί συναινετικό πνεύμα και διαφανείς διαδικασίες στη λειτουργία του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Απαιτεί όχι μόνον ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χαμένης αυτοπεποίθησης του λαού μας και στην ικανότητα του να πάρει πάλι τις τύχες της οικονομίας στα χέρια του.

Οι δυνατότητες της χώρας είναι πραγματικά μεγάλες και μπορούν να την αναδείξουν σε αποφασιστικό παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας και περιφερειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου.

Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο το αναπτυξιακό παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί η δυνητική αναγόρευση της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Βεβαίως, δεν είναι μόνον οι προκλήσεις μεγάλες, αλλά και οι κίνδυνοι.

Χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία, αλλά προπάντων χρειάζεται η χώρα μας να αποτελέσει τον πρεσβευτή της Ευρώπης στην περιοχή.

Η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, όπως χρειάζεται γρήγορες και καθαρές λύσεις στα προβλήματα με τους Βαλκάνιους γείτονές μας.

Γιατί η ανάπτυξη χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ειρήνη.

Και η ανάπτυξη στην οποία στοχεύει η χώρα μας αγκαλιάζει όλα τα Βαλκάνια.

Όμως πρώτο βήμα της μεταμνημονιακής εποχής είναι η έξοδος από το Μνημόνιο.

Ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα καθήκοντα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της «επόμενης μέρας».

Το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες. Θα είναι περισσότερες όμως οι ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα πειστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, μια οραματική πρόταση που θα ενεργοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι επιτυχία στο Συνέδριό μας.

Χρηματοδότηση Πράσινων Λύσεων & Ενσωμάτωση Πράσινων κριτηρίων στις Δημόσιες Συμβάσεις

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συμμετέχει ως εταίρος στο έργο "GRAPSINO (Intereg MED 2014-2020", το οποίο επικεντρώνεται στις "πράσινες" δημόσιες συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και στοχεύει στη δημιουργία δικτύων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Πρεισσότερα εδώ.  Για το πρόγραμμα εδώ.

Από τοο Γραφείο Τύπου.

Συνέντευξη Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Έθνος και στον δημοσιογράφο Μάκη Αποστόλου

 

 

-          Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνεται αισιοδοξία στην κυβέρνηση, η οποία εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας πως ότι η αναβάθμιση από τη Moody’sείναι χαρακτηριστική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πλέον τα εργαλεία αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης λιγοστεύουν καθώς φαίνεται ότι η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει καταστεί πειστική για τους διεθνείς παράγοντες. Δεν πρόκειται για ένα αναιμικό φαινόμενο, όπως κατά καιρούς είχε παρουσιαστεί σε διάφορες μικρές περιόδους πριν από το 2015 και δεν έπειθε κανέναν στο εξωτερικό. Τότε τα πάντα ήταν ρευστά, όλα στον αέρα, γι’ αυτό δεν έκλεισε και η αξιολόγηση το 2014. Σήμερα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή σταθερότητα που δεν είχε για μια δεκαετία.

-          Μιλάτε για το 2017.

Ναι. Το 2017 παρουσιάστηκε έκρηξη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία περί αυτού. Ξέρετε επειδή έχω εργαστεί επί πενήντα χρόνια εκτός Ελλάδας θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Αναφέρομαι στα ποιοτικά νούμερα που δείχνουν ότι είναι πάρα πολλοί οι ξένοι οι οποίοι βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, όσο και αν στο εσωτερικό της χώρας υποτιμάται αυτό για πολιτικούς λόγους. Αρκούν λίγες συζητήσεις με διεθνείς επενδυτικούς παίκτες για να το κατανοήσεις αυτό καθαρά. Το 2017 ήταν η μόνη χρονιά που όχι μόνο η ελληνική οικονομία παρουσίασε τέσσερα τρίμηνα ανάπτυξης, αλλά παράλληλα θα προσεγγίσουμε τα 4 δις Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, το οποίο δεν παραπέμπει στην εποχή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν από το 2015, όπως τεχνηέντως προσπαθούν πολλοί να πείσουν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Τέτοιους αριθμούς η ελληνική οικονομία έχει να δει από το 2006, δηλαδή από την εποχή της απόλυτης κανονικότητας.

-          Εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί αυτό το 2018;

Όχι μόνο, Θα ενταθεί κιόλας, κύριε Αποστόλου. Ξέρετε, το κακό με την αναπτυξιακή ώθηση μιας οικονομίας είναι ότι τα θετικά αποτυπώνονται με καθυστέρηση, σε αντίθεση με τη λιτότητα που η αποτύπωση είναι άμεση και αμείλικτη. Εντός του 2018 έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από τεράστιες επενδύσεις στην βιομηχανία και στον τουρισμό, ενώ υπάρχει αντίστοιχο μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο, κάτι που προκύπτει από τους ξένους επενδυτές που ζητούν σε συνεχή βάση να μας συναντήσουν.

-          Αυτό συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα ή τους τελευταίους μήνες;

Από τη στιγμή που ανέλαβα στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας εξεπλάγην με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχω συναντήσει εκατοντάδες επενδυτές και έχω πραγματοποιήσει δεκάδες ταξίδια γι’ αυτό το σκοπό. Βρήκα τεράστιο ενδιαφέρον ακόμα και στην Αυστραλία. Θέλω να σας πω ότι πήγαμε πριν από λίγους μήνες στην Αυστραλία και αμέσως υπήρξε ανανέωση των επαφών που κάναμε εκεί. Τις επόμενες εβδομάδες θα λειτουργεί το πρώτο γραφείο του EnterpriseGreeceστο εξωτερικό και θα είναι στη Μελβούρνη. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Οικονομίας που επισκέφτηκε ποτέ αυτή τη χώρα. Ήταν μια χώρα που δεν βρισκόταν καν στα ραντάρ των προηγούμενων κυβερνήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων. Πράγμα, φυσικά, απαράδεκτο. Ήδη παρουσιάστηκε συγκεκριμένο projectγια μια πολύ μεγάλη επένδυση, ενώ πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα ότι μια μεγάλη αποστολή Αυστραλών επενδυτών θα επισκεφτεί την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι άνθρωποι που συνάντησα όταν ήμουν εκεί και ενθάρρυναν άλλους να οργανώσουν όλοι μαζί ένα τέτοιο ταξίδι. Και δεν μιλάμε για ανθρώπους που προέρχονται από την ομογένεια και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ενεργούν στη βάση ενός είδους πατριωτικού καθήκοντος ή νοσταλγίας. Πρόκειται για ανθρώπους που στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι ο κόπος μας αποδίδει, όχι φυσικά πάντα χωρίς εμπόδια ή αιφνιδιασμούς. Όμως θα σας έλεγα ότι στο τέλος της μέρας αποδεικνύεται ότι ο κόπος μας αποδίδει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αρχικά πίστευα.

-          Το θέμα βέβαια είναι να φανεί αυτό και στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως σας είπα. Νομίζω όμως ότι κι αυτό το στοίχημα αργά, αλλά σταθερά έχει αρχίσει να φαίνεται ότι θα κερδηθεί. Δεν μου αρέσει να κουράζω με νούμερα όμως θα σας αναφέρω τι συμβαίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις των μη χρηματοδοτικών εταιρειών. Το 2017 βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο για τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή στα 9,9 δις ευρώ, δηλαδή ήδη 26% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του 2013 και 16% πάνω από αυτά του 2014. Δεν μπορούμε αυτά τα νούμερα να μην τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας. Και για να σας το πω με μια διάσημη φράση του Ταλλεϊράν, του Υπουργού Εξωτερικών του Ναπολέοντα, αν δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν αυτά τα στοιχεία, «δεν είναι έγκλημα, αλλά κάτι χειρότερο: είναι λάθος».

Συναντήσεις του Αλέξη Χαρίτση με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, θα συναντηθεί με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς τον νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, αύριο και μεθαύριο, 26-27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού:

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

09:30 - Επίσκεψη στην Αγροτική Βιομηχανία Μεσσηνίας (ΑΓΡΟΒΙΜ).

10:00 - Επίσκεψη στην εταιρεία Kalamata Papadimitriou.

10:45 - Επίσκεψη στην εταιρεία ΑΓΑΝ.

11:30 - Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

14:30 - 17:30 - Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα «Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Τρίπολη.

17:30 - 19:30 - Συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της Αρκαδίας.

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

9:30 - Επίσκεψη στην Εξαγωγική Εταιρεία Τροφίμων - Ελαιοτριβείο Sparta Gourmet (ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ Α.Β.Ε.Γ.Ε.Τ).

10:15 - Επίσκεψη στο Mistra Grand Hotel στη Σπάρτη.

11:00 - Επίσκεψη στο χώρο του ΞΕΝΙΑ και συνάντηση με τον Δήμαρχο Σπάρτης, Ευάγγελο Βαλιώτη.

11:30 - Επίσκεψη στη θέση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης (ΧΥΜΟΦΙΞ) και συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Από το Γραφείο Τύπου

Δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Μου προξενεί κατάπληξη η πρωτοφανής παραποίηση των όσων απόψε είπα στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκα αναλυτικά στις αρνητικές παρενέργειες του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια.

Με εκτίμηση
Όλγα Κλώντζα
Γραφείο Τύπου Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕΤΑ ΤΟ 2020

Αλέξης Χαρίτσης: Οι 10 βασικές θέσεις για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής

Δυναμικά παρεμβαίνει η ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020.

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί το βασικό εργαλείο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και γενικότερα, την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών της. Στην Ελλάδα η Πολιτική Συνοχής υλοποιείται μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στην εισήγησή του ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης σε συνδυασμό με τις αδυναμίες στην αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος έχουν παροξύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών και έχουν πολλαπλασιάσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Ένωσης. Το Brexitήταν το πρώτο καμπανάκι κινδύνου, η ενίσχυση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, το δεύτερο.

Για να απαντήσει στις αυξημένες προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται να αναβαθμίσει την Πολιτική Συνοχής και να την πλαισιώσει με επαρκείς πόρους. Τυχόν αποδυνάμωσή της, όπως διεκδικούν κάποιες φωνές με αφορμή το Brexit, θα στερούσε από την Ένωση τα μέσα με τα οποία διασφαλίζει τη συνοχή της και θα καθιστούσε το μέλλον της αβέβαιο.

Η Πολιτική Συνοχής, τονίζει ο κ. Χαρίτσης, δεν πρέπει να τοποθετείται απέναντι στις πολιτικές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα είναι στόχοι αλληλένδετοι. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι όρος για την επίτευξη βιώσιμης συνοχής, ενώ η συνοχή αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς επιτρέπει την καλύτερη και ουσιαστικότερη αξιοποίηση του πιο σημαντικότερου πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ευρώπη – των ανθρώπων της.

Για το Υπουργείο Οικονομίας, η Πολιτική Συνοχής αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την εμβάθυνση στις ευρωπαϊκές αρχές για την ευημερία των πολιτών. Παράλληλα, συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης με ολοκληρωμένο τρόπο, συνεκτιμώντας τις προκλήσεις από την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και τις δημογραφικές εξελίξεις.

Απαιτείται, λοιπόν, συνεκτικός σχεδιασμός με ξεκάθαρους στόχους και περιεχόμενο. Ειδικότερα:

1 Διατήρηση (αν όχι αύξηση) των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, καθιστούν απαραίτητη τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Ένωσης - αν όχι την αύξησή του. Ειδικότερα, η Πολιτική Συνοχής αποτελεί στοιχείο ταυτότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι το βασικό εργαλείο που υπηρετεί τη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών. Είναι λοιπόν απαραίτητη τουλάχιστον η διατήρηση του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2020 και η αποφυγή της αποδυνάμωσής της, παρά τους αυξανόμενους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και τις συνέπειες του Brexit. Για να διατηρηθούν οι πόροι στα ίδια επίπεδα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες ίδιες πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ (πχ φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές).

2 «Όχι» στη μείωση του προϋπολογισμού της Συνοχής και της ΚΑΠ

Είμαστε αντίθετοι σε ενδεχόμενη μείωση των κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπέρ χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτά του CEF (Connecting Europe Facility) και EFSI (European Fund for Strategic Investments – Σχέδιο Γιούνκερ). Τα προγράμματα αυτά είναι προφανώς χρήσιμα και η χώρα μας κάνει ήδη τη βέλτιστη χρήση τους (πρώτοι, μεταξύ των χωρών μελών, στην αξιοποίηση και των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων). Ωστόσο αυτά πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στους πόρους της Συνοχής (ΕΣΠΑ) ώστε να μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιπλέον, για τις χώρες που παρουσιάζουν υστέρηση χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη και ποσοτικοποιημένη κατανομή των κονδυλίων του EFSI.

3 Επιμερισμένη διαχείριση των κονδυλίων

Η αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης – η από κοινού δηλαδή και ισότιμη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα κράτη μέλη, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είναι συστατικό στοιχείο της κοινής ευθύνης και της συμμετοχής στη διαδικασία ανάπτυξης, βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους εθνικούς και τοπικούς φορείς διαχειρίζονται τους κοινοτικούς πόρους. Η διατήρηση της επιμερισμένης διαχείρισης υπογραμμίζει τη βούληση των κρατών μελών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης τους για ανάπτυξη και πρόοδο των κοινωνιών και μαζί με την αρχή της την πολυεπίπεδης διακυβέρνησης αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά της Πολιτικής Συνοχής και πρέπει να παραμείνουν ακέραια και στο μέλλον.

4 Αναλογική στήριξη όλων των περιφερειών

Η νέα αρχιτεκτονική της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020 πρέπει να στηρίζει αναλογικά όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ και να μην απευθύνεται μόνο στις πιο αδύναμες, καθώς ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες εκδηλώνονται προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Προβλήματα που οξύνονται από τις πολιτικές λιτότητας.

5 Πυξίδα οι κοινωνικοί δείκτες

Η κατανομή των πόρων της Συνοχής για την περίοδο μετά το 2020, πρέπει να καθοριστεί, εκτός από το περιφερειακό ΑΕΠ, και με τη χρήση άλλων κοινωνικών ή χωρικών δεικτών, όπως το επίπεδο φτώχειας, υλικής στέρησης, ανεργίας και απασχόλησης (με μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι μέχρι σήμερα), προσβασιμότητας σε υπηρεσίες, νησιωτικότητας, ορεινότητας κλπ, ώστε να αποτυπώνεται ακριβέστερα η πραγματική κατάσταση των περιφερειών (πχ. ενδοπεριφερειακές ανισότητες) και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες.

6 Εργασία για τους νέους

Σε μια Ευρώπη με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και με σημαντικό τμήμα του πληθυσμού να απειλείται με κοινωνικό αποκλεισμό, απαιτείται να δοθεί εκ νέου έμφαση στις πολιτικές για τη δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Ειδικότερα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, πρέπει να ενισχυθεί η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

7 Άρση των ανισοτήτων

H κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες φαίνεται, κατ’ αρχάς, να έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο, απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός αυτών των αξόνων βάσει μίας «προσαρμοσμένης στον τόπο» (place based) προσέγγισης, ώστε να υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά οι στόχοι της κάλυψης υπαρκτών βασικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιφέρειες της Ε.Ε και η άρση των ανισοτήτων. Στόχοι οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, σύμφωνα με την Καταστατική Συνθήκη της.

8 Ο κανόνας ν+3

Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του κανόνα ν+3 - της αυτόματης δηλαδή, αποδέσμευσης των πόρων για επιπλέον τρία χρόνια μετά την τυπική λήξη της προγραμματικής περιόδου-καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η ταχεία απορρόφηση των πόρων θα υπερισχύει δυστυχώς της φιλόδοξης αποτελεσματικότητας και θα παραμένει βασικό κριτήριο επιτυχίας των προγραμμάτων, σε βάρος της σκοπιμότητας των έργων.

9 Ενιαίες αρχές και δίκαιη μεταχείριση

Η Πολιτική Συνοχής πρέπει να διέπεται από ενιαίες αρχές, κανόνες και διαδικασίες για όλα τα κράτη μέλη και όλες τις περιφέρειες. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα διαφοροποίησης στις διαδικασίες διαχείρισης και εφαρμογής των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020, μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς δεν είναι καθόλου προφανές ποια θα μπορούσαν να είναι τα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια για τη διασφάλιση της αναλογικής και δίκαιης μεταχείρισης.

10 Απλοποίηση των κανονισμών

Είναι απολύτως απαραίτητη η απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των πόρων σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, χρειάζεται η απλοποίηση των κανονισμών και οι συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών ώστε να κινητοποιούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και να μεγιστοποιείται η μόχλευση των πόρων τους . Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δίνεται η ίδια ευελιξία για τη διαχείριση των κονδυλίων τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και σε εκείνα που υλοποιούνται με την ευθύνη του κράτους μέλους.

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με την Πρέσβειρα της Αυστρίας κα. Andrea Ikic-Böhm

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα κα. Andrea Ikic-Böhm, η οποία συνοδευόταν από τον επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας κ. GerdDückelmann-Dublany.

Κατά τη συνάντηση οι δυο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση των αυστριακών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων επενδυτών, ενώ συμφώνησαν για τη διοργάνωση μια νέας συνάντησης με αυστριακούς επενδυτές.

Η κα. AndreaIkic-Böhm ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για το ενδιαφέρον του στις αυστριακές επενδύσεις και την υποστήριξή του, δηλώνοντας ότι «η καλύτερη προβολή για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι το ότι αντιμετωπίζει τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές στην αγορά με τον καλύτερο τρόπο» και ευχήθηκε «το 2018 να είναι μια εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα».

Από το Γραφείο Τύπου

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση «Greek & IrishConnections»

Photo 2Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου μίλησε σήμερα στην εκδήλωση «Greek&IrishConnections», που συνδιοργάνωσε ο Οργανισμός EnterpriseGreece, η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Αθήνα, ο Οργανισμός Enterprise Ireland και το Bord Bia (Irish Food Board), προς τιμήν του Ιρλανδού Προέδρου κ. Μάικλ Χίγκινς.

Ο κ. Παπαδημητρίου, αφού καλωσόρισε τον Ιρλανδό Πρόεδρο και την ιρλανδική αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στους ιστορικά στενούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και στην κοινή τους εμπειρία στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι: «Η Ιρλανδία είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Επεσήμανε δε, ότι «Με το τέλος της κρίσης μπορούμε να εστιάσουμε τις ενέργειές μας στην αντιστροφή της φθίνουσας τάσης των ιρλανδικών επενδύσεων στην Ελλάδα, πείθοντας τους Ιρλανδούς επενδυτές για τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού και των γεωργικών προϊόντων, αλλά και στους τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία της πληροφορίας, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις επιστήμες της υγείας και την ενέργεια».

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου απευθυνόμενος στον Ιρλανδό Πρόεδρο κ. Χίγκινς είπε: «Από πέρυσι, η Ελλάδα έχει καταφέρει να σπάσει τον φαύλο κύκλο του χρέους και της ύφεσης και να ξεκινήσει μια πορεία ισχυρής ανάκαμψης, και από αυτήν την άποψη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ιρλανδίας. Η επίσημη επίσκεψή σας στην Αθήνα, κύριε Πρόεδρε, θα συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας – Ιρλανδίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού EnterpriseGreece, κ. Ηλίας Αθανασίου στην ομιλία που απεύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας τόσο στον τομέα των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών, ενώ παράλληλα παρουσίασε τα εργαλεία που διαθέτει ο Οργανισμός για την ενίσχυση και προώθησή τους. Επίσης, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή συντελεί στην περαιτέρω συνεργασία με τον ομόλογο Οργανισμό Enterprise Ireland, με στόχο τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση για τα δάνεια των πυρόπληκτων

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκε σήμερα με τους πρόεδρους των Επιμελητηρίων των νομών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας για το ζήτημα των δανείων των πυρόπληκτων, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ενημερώθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Ειδικό Γραμματέα για σειρά ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη-Σταθάκη και του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Υπουργείο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεργαστεί στενά με τις τράπεζες για την μέγιστη αξιοποίηση των ρυθμίσεων αυτών.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Από το Γραφείο Τύπου

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση «Greek & IrishConnections»

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ιρλανδίας, Michael D. Higgins θα μιλήσει αύριο, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το EnterpriseGreece, η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Αθήνα, ο Οργανισμός Enterprise Ireland και το Bord Bia (Irish Food Board) με τίτλο: «Greek&IrishConnections».

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ιρλανδικών εταιρειών με στόχο τη διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Ώρα προσέλευσης των ΜΜΕ έως τις 8.30 π.μ.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Από το Γραφείο Τύπου

Οι πρωτιές στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που αγνοεί γνωστός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός

Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον γνωστού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού για το ΕΣΠΑ, αν και είναι κάπως όψιμο και έρχεται με καθυστέρηση τριών ετών. Το διάστημα αυτό άλλωστε δεν συνέβη κάτι το σημαντικό, απλώς η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ1επί τρία μάλιστα, συναπτά έτη, ήρθε πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στην αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνκερ2, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας σύναψε συμφωνίες ρεκόρ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)3 που έφεραν πραγματικές εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2017, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνηθισμένες εξελίξεις δηλαδή που τις βλέπαμε συχνά και επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τότε που η χώρα μας ήταν ουραγός στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ελεγχόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στα προγράμματα…

Αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω, ο εν λόγω ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ λίγες μέρες αφότου ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομίας. Όλως τυχαίως θέλουμε να πιστεύουμε. Εξίσου τυχαία μάλλον, θα ήταν και η σχεδόν αυτούσια και μονομερής αναπαραγωγή των ισχυρισμών του κ. Χατζηδάκη από το ρεπορτάζ του καναλιού, καθώς και η εμφάνιση του Αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ4, ως «ουδέτερου τεχνοκράτη» σχολιαστή, τη στιγμή που για το συγκεκριμένο ρεπορταζ δεν ζητήθηκε καν η άποψη του Υπουργείου Οικονομίας.

Όσο όμως και αν καταστροφολογούν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, οι επιτυχίες της κυβέρνησής μας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αδιαμφισβήτητες και χαιρετίστηκαν από όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αξιωματούχους. Χάρη σε αυτή τη δουλειά κρατήθηκε όρθια μέσα στην κρίση η οικονομία, διοχετεύτηκε πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και αποκαταστάθηκε διεθνώς το κύρος της χώρας. Κύρος που μαζί με την οικονομία καταβαράθρωσαν οι πολιτικές δυνάμεις τις οποίες τώρα ο συγκεκριμένος σταθμός πασχίζει να εξωραΐσει, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι.  

Μάταια όμως! Χάρη στις θυσίες των πολιτών και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία βαδίζει με ασφάλεια στην ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποχή. Όσοι λοιπόν επενδύουν στην καταστροφολογία μήπως και καταφέρουν να αποδράσουν από το περιθώριο που τους έστειλε ο ελληνικός λαός, θα απογοητευτούν για μία ακόμη φορά.

Παραπομπές:

1.https://cohesiondata.ec.europa.eu/EU-Level/Regional-Policy-2014-2020-EU-Payment- Details-by-Co/32e8-8e7w

2.https://ec.europa.eu/commission/priorities/jobs-growth-and-investment/investment-plan-europe-juncker-plan/investment-plan-results/investment-plan-greece_en
3.https://ec.europa.eu/commission/priorities/jobs-growth-and-investment/investment-plan-europe-juncker-plan/investment-plan-results_en

4.http://www.eib.org/projects/regions/european-union/greece/index.htm

5.https://nd.gr/anthropoi/anaplirotis-grammateas-paragogikon-tomeon-3

Από το Γραφείο Τύπου

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συμμετέχει σήμερα στην Περιφερειακή Συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που λαμβάνει χώρα στη Λισαβόνα.

Ως θέμα της Περιφερειακής Συνάντησης έχει οριστεί για φέτος η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις που έχει αυτή στην ελληνική οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Από το Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Την κοινωνική και αναπτυξιακή συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου εξήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Ε.Κ.Τ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς των παρεμβάσεων του Ε.Κ.Τ., που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική συνοχή και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.  

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Βιώσιμη σημαίνει ότι στηρίζεται σε γερά θεμέλια και πρωτίστως στους ιδιαίτερα μορφωμένους και καταρτισμένους εργαζομένους της. Ιδίως τους νέους που τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό.

Δίκαιη θα πει ότι τα οφέλη της διαχέονται ισότιμα σε όλους και δεν περιορίζονται μόνο στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για αυτό και στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάσαμε, πλάι στον αναπτυξιακό, έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα. Οι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και αλληλοσυμπληρούμενοι».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόνισε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη. Ειδικότερα:

-Στον τομέα της εκπαίδευσης και στη στήριξη του σχολικού συστήματος με περισσότερους από 22.000 καθηγητές το έτος και την ενίσχυση της έρευνας, με οφέλη για περισσότερους από 17.300 νέους επιστήμονες μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

-Στα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης από τα οποία θα ωφεληθούν πάνω από 200.000 πολίτες, ενώ από την χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ανεργίας περισσότεροι από170.000 νέοι.

-Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και στο πρόγραμμα για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Για πρώτη φορά φέτος περισσότερα από 108.000 παιδιά είχαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των οικογενειών τους.

-Στην ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και στην εμβληματική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία, με τη χρηματοδότηση των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός στο μέλλον της Πολιτικής Συνοχής:

«Υπάρχουν ισχυρές φωνές που κάνουν λόγο για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ζητούν την αποδυνάμωση της Πολιτικής Συνοχής. Τον περιορισμό δηλαδή των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφιερώνονται στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων. Αν επικρατήσουν αυτές οι φωνές η ύπαρξη της ΕΕ θα δοκιμαστεί σοβαρά.

Εμείς ως κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομίας παρεμβαίνουμε δυναμικά σε αυτή τη συζήτηση και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ανοικτά. Θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του πολιτικού πλαισίου της Συνοχής στην ΕΕ ή θα ταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να το περιορίσουν και να περικόψουν τη χρηματοδότησή του;».

O κ. Χαρίτσης, ευχαρίστησε τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ε.Κ.Τ., Γιώργο Ιωαννίδη και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον επαγγελματισμό τους και την σκληρή δουλειά.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών «Ε.Κ.Των Τεχνών».

Επισυνάπτεται η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από το Γραφείο Τύπουbanner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn